Resan mot en sundare livstil

Tumblr
 
Nu ska jag berätta lite om varför jag gör denna resa. Innan jag flyttade till Örebro för att plugga på gymnasiet där hade jag bra kost och motion men det berodde på att jag bodde hemma och min mamma hade ständig koll på mig och min sjukdomen - Diabetes typ 1. Men efter flyttningen gick det åt helvetet (ursäkt för språket) men samtidigt ångrade jag inte mig på ett sätt - Jag levde verkligen, jag festade, jag drack, jag njöt och var väldigt spontan men tyvärr hamnade jag rätt ofta hos akuten då jag inte skötte diabetes. Hade jättehögt HbA1c, kommer inte ihåg den exakta siffran men det var 100+ och sen var jag också nära till döden en par gånger men tog aldrig det på allvar utan att jag fortsätter exakt likadant som innan.
 
Sommaren 2014, fick jag reda på att jag hade inre blödningar på ögonen och det berodde på att jag inte skötte diabetes som man skulle göra. Jag blev skräckslagen, att bli blind var det absolut sista jag ville och är även också döv så blindhet skulle förändra min personlighet totalt. Jag bad min dia.sköterska om hjälp och hon gav mig en CGM (en modern blodmätare) och den underlättade mina vardagar verkligen. Hade bättre koll på blodsockret, jämnare blodnivåer och fick bättre resultat på HbA1c men motion och kost var fortfarande dåligt.
 
Början av året började jag ändra lite på kosten, det blev bättre och bättre med tiden. Nu kör jag låg kolhydrater kost och har aldrig mått såhär bra. Varför jag valde låg kolhydrater kost beror på att jag har fått reda på att LCHF inte var så bra för diabetiker då man kunde få höga koleserol värden (vilket jag redan har) av dåliga fetter och så om man undviker all kolhydrater så riskerar man att få keton. Dom två ämnen är inte alls bra för mig som diabetiker. 
 
Summer dream | via Tumblr
Allt jag ville var bara att få känna frihet
 
Har haft diabetes i snart arton år och har alltid känt mig fastbunden, jag kunde inte leva som "normala människor" och att få känna frihet var min absolut högsta önskan. Kan göra nästan vad som helst bara för att skippa denna förjävliga sjukdom i en enda dag, att bara få känna mig fri.
 
Innan jag började med kosten, tog jag 5-6 sprutor (ibland flera) om dag och idag tar jag endast 2-3 sprutor om dag och det betyder frihet för mig. Tyckte att det var asjobbig att ta med blodmätare överallt, den krävde flera tillbehör som tog stor plats och idag har jag CGM som man har en sändare på armen/magen och en liten mätare som man har i ficka och det betyder frihet för mig. Att man äter låg kolhydrater kost betyder att man slipper sitta och räkna hur mycket kolhydrater man får i sig och sånt, nu gör jag inte det längre och det betyder frihet för mig. Dessa nya små vardagssaker som förändrades sen jag började med denna resan gjorde att jag kunde känna frihet. Men önskan att man hittar botemedel för diabetes ligger fortfarande högst upp i listan.
 
Ja, jag gör denna resan för min egen skull. Vill känna mig fri, vill må bra och vill leva länge. Viktminskning är bara ett plus.
 
 

---------

Blodsocker i skrivande stund: 13,1 mmol/liter. 
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0