Diabetes påverkar synen

girly | Tumblr
 
Som jag skrev förut att under hösten 2014 fick jag reda på att jag hade inre blödningar i ögonen, sköterskan sade på en gång att jag måste påbörja med laserbehandling innan blödningar kommer åt pupiller annars kommer min syn försämras totalt och som sagt blev jag skräckslagen. Att bli blind är det sista jag vill, då syn betyder otroligt mycket för mig på grund av min hörselnedsättning. 
 
Förra veckan fick jag brev från sjukhuset att jag hade tid hos dom den 24e (igår) och på brevet stod det att man skulle eventuellt påbörja med laserbehandling vid samma besök. Och snacka om att man blev jävla nervös, innan jag åkte iväg till sjukhuset kräktes jag, hade värsta magsmärtor och ångest. Detta beror på allt som jag hade hört om laserbehandling, fördel med det är att synen blir bättre och så men jag var asnervös inför själva behandling då jag hade hört att man skulle sitta still (det klarar jag inte, kan inte ens sitta still mer än några sekunder) och att det kommer att svida till (smärtan var lite olika). Men ja, jag var otroligt nervös när jag skulle träffa ögonläkaren. 
 
Först gjorde vi en vanlig ögonkontroll, de tog bilder på ögonbotten och gula fläcken. Och då insåg läkaren att det hade inte kommit någon mer förändingar sen augusti och då bestämde de att jag inte skulle göra laserbehandling, där blev jag otrolig lättad och har aldrig varit såhär glad. Men de pratade om att jag skulle ändå göra någon "lättare" behandling på högra öga, då jag är väldigt ljuskänslig där och kan liksom bara se 70% av det som finns framför mig med endast högra öga. På sidan av högra öga eller hur man säger det, kan jag inte se någonting och jag ser liksom bara vita fläckar. Så jag kommer att göra någon behandling för detta, det blir av om inom en månad då de måste diskutera om vilken behandling blir bäst för mig.
 
Och allt detta berodde på att jag hade skräpt mig till när det gäller diabetesen, hade bättre koll på blodsockret och sånt. Och nu efter allt som hänt, kommer jag absolut fortsätta med det. Då jag inte vill ha någon följdsjukdom, det är inte många som vet hur allvar diabetes egetligen är och därför tänkte jag skriva lite mer om olika följdsjukdomar vid diabetes en annan dag.
 
 

---------

Blodsocker i skrivande stund: 10,5 mmol/liter. 


Thailändsk kycklinggryta

 
Ingredienser
Kyckling
Gul lök
Matlagningsgrädde
Kokosmjölk
Sommargrönsaker mix
Broccoli
Körbärstomater
Salt, svartpeppar och cayenne
 
Gör såhär
Skär kycklingfiléer i bitar och stek dom
Salta & peppa
Häll i hälften av matlagningsgrädde och kokosmjölk (ta hur mycket ni vill, jag tog ca. 1,5 dl varsin)
Ta cayenne kryddan tills du får smaken du vill ha (man kan skippa det om man vill)
Tillsätt kokat sommargrönsaker och körbärstomater
Låt grytan få sjuda i en par minuter

Resan mot en sundare livstil

Tumblr
 
Nu ska jag berätta lite om varför jag gör denna resa. Innan jag flyttade till Örebro för att plugga på gymnasiet där hade jag bra kost och motion men det berodde på att jag bodde hemma och min mamma hade ständig koll på mig och min sjukdomen - Diabetes typ 1. Men efter flyttningen gick det åt helvetet (ursäkt för språket) men samtidigt ångrade jag inte mig på ett sätt - Jag levde verkligen, jag festade, jag drack, jag njöt och var väldigt spontan men tyvärr hamnade jag rätt ofta hos akuten då jag inte skötte diabetes. Hade jättehögt HbA1c, kommer inte ihåg den exakta siffran men det var 100+ och sen var jag också nära till döden en par gånger men tog aldrig det på allvar utan att jag fortsätter exakt likadant som innan.
 
Sommaren 2014, fick jag reda på att jag hade inre blödningar på ögonen och det berodde på att jag inte skötte diabetes som man skulle göra. Jag blev skräckslagen, att bli blind var det absolut sista jag ville och är även också döv så blindhet skulle förändra min personlighet totalt. Jag bad min dia.sköterska om hjälp och hon gav mig en CGM (en modern blodmätare) och den underlättade mina vardagar verkligen. Hade bättre koll på blodsockret, jämnare blodnivåer och fick bättre resultat på HbA1c men motion och kost var fortfarande dåligt.
 
Början av året började jag ändra lite på kosten, det blev bättre och bättre med tiden. Nu kör jag låg kolhydrater kost och har aldrig mått såhär bra. Varför jag valde låg kolhydrater kost beror på att jag har fått reda på att LCHF inte var så bra för diabetiker då man kunde få höga koleserol värden (vilket jag redan har) av dåliga fetter och så om man undviker all kolhydrater så riskerar man att få keton. Dom två ämnen är inte alls bra för mig som diabetiker. 
 
Summer dream | via Tumblr
Allt jag ville var bara att få känna frihet
 
Har haft diabetes i snart arton år och har alltid känt mig fastbunden, jag kunde inte leva som "normala människor" och att få känna frihet var min absolut högsta önskan. Kan göra nästan vad som helst bara för att skippa denna förjävliga sjukdom i en enda dag, att bara få känna mig fri.
 
Innan jag började med kosten, tog jag 5-6 sprutor (ibland flera) om dag och idag tar jag endast 2-3 sprutor om dag och det betyder frihet för mig. Tyckte att det var asjobbig att ta med blodmätare överallt, den krävde flera tillbehör som tog stor plats och idag har jag CGM som man har en sändare på armen/magen och en liten mätare som man har i ficka och det betyder frihet för mig. Att man äter låg kolhydrater kost betyder att man slipper sitta och räkna hur mycket kolhydrater man får i sig och sånt, nu gör jag inte det längre och det betyder frihet för mig. Dessa nya små vardagssaker som förändrades sen jag började med denna resan gjorde att jag kunde känna frihet. Men önskan att man hittar botemedel för diabetes ligger fortfarande högst upp i listan.
 
Ja, jag gör denna resan för min egen skull. Vill känna mig fri, vill må bra och vill leva länge. Viktminskning är bara ett plus.
 
 

---------

Blodsocker i skrivande stund: 13,1 mmol/liter. 


Viktnedgång

 
2010 vs. 2015
 

Nu har jag bombat bloggen med några recept som jag har ätit under de två senaste veckorna. Ville lägga upp dom på bloggen (och det kommer att dyka flera längre fram) så jag inte tappar bort dem men hade inte någon lust då bloggen var helt stökigt och lyckades aldrig få ihop en bra design men snälla Tove ställde upp och hjälpte till – Tusen tack!

 

Och nu tänkte jag skriva lite om resan mot en sundare livstil (längre ner finns det information om min diabetes), har alltid velat gå ner i vikt men hade aldrig tillräckligt med motivation för att lyckas men en sak var säker – Närmar jag mig mot 90kg så säger jag stopp! December 2014 vägde jag mig och det stod 88 på visningsrutan och då sade jag stopp och ändrade kosten. Från början undvek jag kolhydrater så jag kunde när det gällde frukost, lunch och middag men jag åt fortfarande väldigt mycket godis och sånt.

 

Början av februari avbröt jag skolutbildningen och flyttade hem till Sundsvall och då tog jag beslutet att  köra med LCHF heltid men dock följer jag inte det strikt då det beror på att om man inte får någon kolhydrater i sig alls så leder det till att man får keton och det är livsfarligt för oss med diabetes. Så jag köra med min egen special kost där jag undviker kolhydrater så mycket jag kan. Och nu har det gått två veckor, har aldrig mått såhär bra och känner , mig mycket piggare och har mer ork. Så jag kommer helt klart att fortsätta med kosten.

 

Nu till viktnedgång, som jag skrev att jag vägde runt 87kg under december månaden. Den femte februari gjorde jag våg- & måttkoll och då vägde jag runt 85-86kg. Idag väger jag runt 83-84kg och har tappat 1cm runt midjan, 1cm runt magen, 3cm runt låret och 4cm runt biceps (och 2 kroppsvikt) på två veckor. Men kan inte se någon resultat än, men ser emot dagen då jag kan se skillnader.

 

Skriver lite om varför jag gör denna resa en annan dag.

 

 

 

---------

Blodsocker i skrivande stund: 9,1 mmol/liter.


LCHF Semlor

 
Ingredienser
4 ägg
0,5 dl stevia
50g smält smör
1 dl grädde
1 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
 
Gör såhär
Vispa ihop ägg och stevia.
Häll i smält smör och grädde.
Tillsätt resten av ingredienser.
Låt degen vila i 10 min.
Rulla till 4-6 bollar med fuktiga händer.
Grädda i 175 grader ugn på ca 20-30 min.

LCHF Ostfrallor

 
Ingredienser 
4 ägg
6 msk pofiber
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
300g riven ost
 
Gör såhär
Blanda ihop ägg med pofiber, fiberhusk och bakpulver och tillsätt osten efteråt.
Låt degen vila i 5 minuter.
Grädda i 200 grader ugn på cirka 10-20 min (beror på hur stora bullarna är).

LCHF Köttfärspaj

 
Ingredienser 
600 g köttfärs
1 pkt krossade tomater
200 g creme fraiche
Tacokrydda, vitlöksås och salt efter smak
Riven ost
 
Gör såhär
Gör pajskalet och förgrädda i ugnen (receptet kan ni hitta här).
Bryn köttfärsen, tillsätt övriga ingredienser och låt koka i ca 10 min.
Bred ut köttfärsen i pajskalet, lägg på osten och grädda i 250 grader tills osten har smält och fått färg (ca 10 min).
 

Kokostoppar

 
Ingredienser
50 g smält smör
3 dl kokosflingor
2 ägg
3 msk stevia
2 krm vaniljsocker
 
Gör såhär 
Blanda ihop allt och låt smeten stå i ca 5 minuter så de får vila. 
Gör toppar och in i 175 grader i ugnen på ca. 15-20 minuter.

Spenatgratäng med kassler

 

För ett tag sen gjorde jag en enkelt men gott spenat gratäng med kassler. Gjorde det med Findus stuvad spenat. 
 
Kokade först spenat med lite smör och matlagningsgrädde. Sen häll jag spenat i en ugnsform och lade jag i tärnade kassler och strödde på riven ost. 
 
Grädda i 225 grader ugn på cirka 10-20 minuter.

Kvarg med frysta hallon

 

Kvarg med frysta hallon (som jag tinar upp lite på micron), solrosfrön och kokosflingor. Det passar utmärkt som mellis eller om man är sugen på något sött.

LCHF Tacobiffar

 

Ingredienser
500g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 ägg
Matlagningsgrädde 
Svartpeppar & salt
 
Gör såhär
Blanda färsen med kryddorna.
Rör ner ett ägg och spä med grädde tills man får en bra konsistens på smeten.
Stek som biffar. 

Kort presentation

 
Hallå o hej allihopa! Välkommen hit, har återigen raderat bort alla gamla inlägg och ja, jag vet att det är typiskt mig som inte kan behålla bloggen som den ska. Alltså, det är roligt att läsa bakåt och så men samtidigt känner jag att jag vill börja om helt och vill inte skapa en ny blogg, då jag vill ha denna bloggnamn som jag alltid har haft. Då den kändes netural och seriös. Nämen, nog om det men förhoppningsvis stannar jag här i ett tag.
 
Men till er som är nya läsare, det kommer en kort presentation om mig snart (lite frågor kring diabetes, skriver lite om mig själv i en annan inlägg). Men tänker inte blabba en massa, då ni kommer att lära känna mig genom bloggen. Men annars kommer jag att blogga mest om vardagar m. diabetes och resan mot en sundare livstil.

---------

Namn Petra Marie Söderberg
Ålder 23år (1991)
Bostadsort Sundsvall
Pump, pennor eller engångssprutor Engångssprutor
Insulinssort NovoRaipd & Tresiba

 

Hur länge har du haft diabetes? Sen -97 (17,5år totalt)
När behöver din kropp som mest insulin? På morgonen
Hur mycket var din senaste HbA1c på? 75
Vad är du dålig på? Ha koll över blodnivåer
Vad är det bästa med diabetes? När man sköter diabetes som man ska, så lever man verkligen ett sund liv. Och att träffa andra diabetiker.
Vad är det sämsta med diabetes? Svängande blodsocker och fördomar & okunskap från omgivningen
Har du stött problem vid sex i samband med din diabetes? Sexaktivitet sänker blodsocker och ibland får man avbryta sexet för att få sig i något. Sen är det svårare att få orgasm vid lågt blodsocker.
Hur sköter du din diabetes när du dricker alkohol, har du några tips? Jag dricker inte alkohol, men annars rekommenderar jag att man äter någonting innan man går och lägger sig.
Beskriv diabetes med tre ord? En förjävlig sjukdom

 

--------- 


Blodsocker i skrivande stund: 7,8 mmol/liter.


RSS 2.0